Poutník chodí pěšky

 

Velkomeziříčský fotograf Jiří Michlíček a publicista Petr Hladík se v letech 2018 - 2020 společně vydali na poutě z Vysočiny na Říp, do Vídně a na Sněžku. Do kůže poutníků se můžete dostat také vy prostřednictvím knihy Poutník chodí pěšky.

Jejím autorem je Petr Hladík. Kniha je doplněná řadou fotografií Jiřího Michlíčka. Nejedná se však o čistý cestopis. Autor se v textu snažil zachytiti také různé událostí a krátké příběhy, které spolu oba přátelé na cestách zažili. Často přitom byli postaveni do situací, ve kterých potřebovali najít shodu, aby mohli pokračovat dál. To od nich častokrát vyžadovalo velkou dávku trpělivosti, ochoty naslouchat druhému i umění přiznat vlastní chybu. Každý z poutníků je přitom jiný: jeden klidný introvert a druhý vznětlivý pruďas. Přesto se z nich stali přátelé, parťáci.

„Měli jsme na spoustu věcí podobný náhled, často jsme se ale neshodli. Byli jsme však k sobě upřímní a dokázali jsme si spolu otevřeně povídat úplně o všem. Mohli jsme se také jeden na druhého ve všem spolehnout. A v tom myslím tkvělo pouto našeho přátelství. Díky tomu jsme mohli plánovat a uskutečňovat společné poutě.“

Knihu Poutník chodí pěšky představí Petr Hladík poprvé ve středu 31. května 2023 v 19:00 ve velkomeziříčském kině.

Součásti představení bude také projekce krátkého filmu, který natočil Jiří Michlíček na pouti z Velkého Meziříčí na horu Říp.
Autor se rozhodl věnovat část výtěžku z prodeje knihy na podpor veřejné sbírku na stavbu Domova Pomněnka v Novém Městě na Moravě. Domov bude sloužit lidem s Alzheimerovou nemocí. Jeho otevření je naplánované na druhou polovinu roku 2024. Více na domovpomnenka.cz

Vydání knihy bylo podpořeno z Grantového programu podpory kultury města Velkého Meziříčí.

Nahoru